Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Somogy Megyei Közgyűlés, Somogy Polgáraiért díjat! A kitüntetettek között volt Balogh Imre,

Egy kitüntetés és ami mögötte van

511 éve, hogy II. Ulászló király címerhasználati jogot adott megyénknek és ez alkalomból a hagyományok szerint, Vízkeresztkor ünnepel a megye. Ezúttal Tab városa adott otthont eme bensőséges ünnepség megrendezésére, ahol a nap során 21 kitűnő, érdemes közéleti személy vehette át a Somogy Megyei Közgyűlés, Somogy Polgáraiért díjat!  A kitüntetettek között volt Balogh Imre, a megyei területi cigánykisebbség képviselője, a Barcsi cigánykisebbségi önkormányzat elnöke is, aki szintén átvehette ezt. Egy ízig-vérig cigányember, akire a meglepetés erejével hatott a nagy ceremónia és felhajtás, akire büszkék lehetünk. No persze ha arra gondolunk viccesen szólva, hogy 511 év óta ezt a kitüntetést eddig csak két cigányember kapott meg, azonnal érthető lesz Balogh Imre meghatódása. Úgy látszik valami megváltozott az emberek gondolkodásában, felfogásában, valami, ami előbbre viszi a közös dolgainkat.

Én őszintén bevallom: nem mostanában voltam ilyen büszke, még a saját sikereimre sem, mint ez alkalommal. Már a hír hallatára is arra gondoltam, ha valaki ezt igazán megérdemli, az nem lehet más, mint ez az örök mozgó és intézkedő cigánygyerek! Aztán amikor otthonában családja körében büszkén meg is mutatta, kezembe is adta a jól megszolgált dicsőségét, együtt örültünk ismét a már egyszer átélt pillanatokat. Felesége Katalin sugárzó arccal mesélte, hogy milyen érzések futottak át rajta, amikor férjét szólították a díj átvételére.
Aztán, mint aki megbán valamit, elmondta, hogy igazándiból most értette meg, hogy az a sok utazással járó távollétek, az a sok késői hazaérkezések, az még több aggodalom nem volt hiába. Most értette meg, hogy ilyen kitüntetést csak a legjobbak kaphatnak, azok, akiket a megye vezetősége arra érdemesnek tart. Balogh Imre rászolgált erre a kitüntető figyelemre, ezúttal jól ítélték meg a helyet és még jobban a személyt.

Imrét nagyon régóta és nagyon jól ismerem. 1991-ben, az az óta már elhunyt sógorával, Szegedi Tiborral együtt alapítottuk meg a Délsomogyi Cigányképviselők Szervezetét a rendszerváltás után. Tibor tragikus halála után Imre volt az, aki életben tartotta a szervezetet, mert úgy látta, tenni kell valamit a cigányokért. Aztán a kisebbségi önkormányzat megalakításában vett rész, amelynek mind a mai napig elnöke, vezetője. Rengeteg munkát és energiát fektetett abban, hogy elismerjék a megyei vezetők, hogy romaként egyenértékű partnerként kezeljék, hogy a megyei megbeszéléseken ott lehessen. De még többet tett azért is, hogy a legkülönbözőbb típusú pályázatokkal, közhasznú programokkal segítsen családokon, gyerekeken, egyfajta megélhetést biztosítson a helyi és a vidéki cigány emberek számára. Ennek érdekében szinte napi rendszerességgel ostromolja a barcsi munkaügyi központot, bármilyen munkát kérve. Én láttam őt küzdeni, láttam örülni, de még többet szomorkodni. Mert nagyon nem érti meg azokat, akik sokszor szóban bántják, még családját sem kímélve, ha valamit valakinek nem tud azonnal elintézni. Mert az igazság az igazság! Egy cigány vezető csak addig jó, addig ember, amíg adni, nyújtani tud, ellenben ha ezt teljesen mindegy, hogy milyen okból kifolyólag már nem tudja tenni, legszívesebben megölnék őt!Kép

Tehát Balogh Imre kitüntetése mögött én jól tudom, hogy mi van illetve mi volt. Rengeteg alázatos munka, még több keserűség, éjszakákba nyúló utazások, hiszen az egész megyében működő kisebbségi önkormányzatok is tőle várnak állandó segítséget. Legyen az bármilyen csekély is.

Aztán van mögötte egy jókora műveltség is, hiszen erőn felül vállalva a saját személyi képzését is, Pécsen a PTE FEEK karán megszerezte a művelődésszervezői diplomáját, jelenleg is ugyanitt másoddiplomás, a felnőttoktatási szakértői szakra jár. Amikor gondolataimban ide értem, valami nagyon szépet képzeltem el. Nevezetesen azt, hogy ha tehetném egy diplomát én is adnék neki az őszinteségéért, a szolgaságáért, szerénységéért, a küzdeni akarásáért és azért amiért a mások ügyét mindig előbbre helyezi, mint az övét, vagy a családjáét. A megye cigányainak most úgy gondolom, hogy Balogh Imrével együtt kell örülni, mert a közös munka eredménye a mostani elismerés, amit cigány emberként átvehetett. Remélem mind többet, mind nagyobbat! Kedves Balogh Imre Gratulálunk  !!!!!

 Kalányos István.